به گزارش صابتا، محمدعلی طالبی و همزمان با ایام هفته میراثفرهنگی در آیین آغاز عملیات احیا و بازسازی بنای تاریخی اورشیدی کرمان با حضور انوشیروان محسنی بندپی معاون گردشگری وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، با تأکید بر ظرفیتهای منحصر بهفرد استان در حوزه گردشگری و میراثفرهنگی گفت: آنچه کرمان در زمینه میراث فرهنگی و گردشگری در اختیار دارد، با هیچ نقطهای از ایران عزیز قابل مقایسه نیست و این مزیت، نقطه اتکای بزرگی در مسیر توسعه استان است.
استاندار کرمان با اشاره به تنوع اقلیمی، فرهنگی و تاریخی این خطه، اظهار داشت: در سالهای گذشته در زمینه صیانت و بهرهبرداری از میراث تاریخی، بهویژه بافتهای تاریخی، گاهی غفلتهایی رخ داده است؛ اما خوشبختانه هنوز بناهای ارزشمند بسیاری در شهر کرمان باقی ماندهاند که قابلیت بازآفرینی و استفاده فرهنگی و اقتصادی دارند، بنای اشیدری نمونهای از این ظرفیتهای مغفول است.
او با تأکید بر لزوم جذب سرمایهگذاری توانمند در حوزه بهرهبرداری از ابنیه تاریخی افزود: باید از تمامی ظرفیتها برای حضور سرمایهگذاران در این حوزه بهره برده و این بناها میتوانند به پیشران توسعه گردشگری تبدیل شوند و اقتصاد محلی را دگرگون کنند.
طالبی با بیان اینکه رونق گردشگری، یکی از محورهای اصلی برنامه توسعهای «کرمان بر فراز» است، خاطرنشان کرد: در قالب برنامه جامع «لبخند دنیا به کرمان ۱۴۰۵»، مجموعهای از اقدامات در حوزه زیرساختهای گردشگری، احیای بافتهای تاریخی، توسعه خدمات و جلب مشارکت بخش خصوصی در دستور کار قرار گرفته است.
استاندار کرمان با اعلام حمایت استان از سرمایهگذاری بخش خصوصی گفت: در گفتوگو با برخی از بنگاههای اقتصادی بزرگ کشور، خواستار مشارکت آنان در خرید و احیای خانههای تاریخی شهر کرمان شدهایم و خوشبختانه شاهد اقدامات مثبتی در این زمینه هستیم.
او در پایان، آغاز عملیات مرمت بنای اوشیدری را نماد یک حرکت بزرگ دانست و افزود: این آغاز، پیام روشنی برای آیندهای روشن در حوزه گردشگری استان کرمان است، آیندهای که در آن میراث تاریخی، سرمایهای زنده برای توسعه پایدار خواهد بود.
معرفی بنا
گفتنی است خانه اوشیدری، یکی از بناهای تاریخی شهر کرمان است که در زمان قاجار ساخته شده است. این بنا که با شماره «۳۱۷۷۶» در ردیف آثار ملی به ثبت رسیده است، زیربنایی حدوداً پنج هزار متری دارد.
خانه اوشیدری نیز مانند بسیاری از اماکن تاریخی کشور، در گذشته، رها شده و کاربریهای غیرمرتبطی پیدا کرده بود. این خانه برای مدتی به عنوان انبار «كارخانه ریسندگی و بافندگی خورشید» استفاده میشده و در دورهای نیز از آن برای نگهداری و ذبح دام استفاده میشده است.
همچنین طی چند سال، اتباع بیگانه از این بنا به عنوان محلی برای سکونت موقت و غیرقانونی استفاده میکردند. در سالهای اخیر نیز این بنای تاریخی، رها شده و روند فرسایش آن سرعت گرفته بود.
درباره پیشینه این بنا و علت نامگذاری آن، باید گفت که اوشیدریها یکی از خانوادههای زرتشتی ثروتمند کرمان بودهاند که چندین عمارت در شهر کرمان داشتهاند و این بنا یکی از املاک این خاندان بوده است که مالکیت آن به میراث فرهنگی منتقل شده است.
این بنا بعد از سردر ورودی، ایوانی بزرگ و چشمنواز دارد كه بعد از عبور از آن به محوطه حیاط عمارت میرسیم كه دور تا دور آن را حجرههای متعددی پر کردهاند كه محل اقامت ساکنان بوده است. روبروی ایوان نیز طاقنماهایی وجود دارد كه از طریق یک راهرو به اتاقهای پشتی میرسد.
مصالح به کار رفته در این بنا شامل آجر و خشت با ملات گل آهک است. در نمای بیرونی این عمارت نیز با گچ شوره و سیمگل نیز نقوش زیبایی را بر روی ستونهای منتهی به حیاط وجود داشته است هم اکنون غیر از چندین ستون بقیه از بین رفته است.
پشت بام این اثر نیز مانند بسیاری از بناهای كرمان با كاهگل پوشیده شده است. در فونداسیون این عمارت نیز از ملات شفته آهك استفاده شده و كف حجرهها نیز با آجر قزاقی پوشیده شده است.