در سومین نشست روایت احیا که از سوی صندوق توسعه و احیا یکشنبه ۱۸ آذرماه ۱۴۰۳ در خانه نظامیه در میدان بهارستان تهران برگزار شد، بهنام ابوترابیان و امیدرضا کاظمی به بررسی هویت عمارت و مسائل احیای آن پرداختند.
بهنام ابوترابیان در این نشست گفت: برخلاف آنچه ابتدا تصور می شد کاظم خان از نوادگان میرزا آقاخان نوری نبود و این عمارت به باغ نظامیه ربطی نداشت. ما از روی مشخصات سند ملکی نام مالک اولیه آنرا یافتیم و در جستجوی آرشیوی و از روی هدیه ای که سفیر آلمان به او اعطا کرده بود، فهمیدیم او بیش از چهار دهه مسئول تشریفات سفارت آلمان در تهران بود.
ابوترابیان با اشاره به سابقه طولانی حضور کاظم خان در سفارت آلمان بعنوان یک شاهد عینی و در عین حال نامحسوس اضافه کرد: چون در آغاز کار او، سفیر آلمان از منطقه مونیخ آمده بود و کاظم خان آلمانی را به لهجه وی آموخته بود، بعدا فرق نداشت که چه کسی سفیر آلمان در ایران باشد. لهجه جاری در سفارت آلمان مونیخی بود.
او ادامه داد: ما توانستیم با بازماندگان کاظم خان ارتباط برقرار کنیم و از حضور ایشان در روایت این خانه بهره زیادی ببریم. مخصوصا سرکار خانم پریوش لاجوردی دختر عالم تاج خانم، خواهرزاده و دختر خوانده کاظم خانم اسناد و عکسها و اشیای زیادی در اختیار ما نهادند که با کمک آنها قصه جاندارتری برای اینجا تدارک ببینیم. امروز نیز یکی از اتاق های این عمارت به نام عالم تاج نامگذاری شده است.
گفتنی است بهنام ابوترابیان فارغالتحصیل کارشناسیارشد در رشته معماری است. او طی همکاری با سید محمد بهشتی، بیش از یک دهه است که در پژوهش و مطالعه درباره فرهنگ ایران و تدوین مجموعهای تحت عنوان «ایران کجاست و ایرانی کیست» نیز فعالیت می کند. او پژوهش در باب تهران را از ۱۳۸۷ به صورت جدی و حرفهای آغاز کرد و بخشی از یافتههای خود را در قالب مجموعهای با عنوان «قصههای طهران» منتشر کرده است. او به همراه الناز نجارنجفی و سید محمد بهشتی شیرازی، کتاب های «شیخ بهایی و توپ مروارید» (۱۳۹۶) و «ایران کجاست و ایرانی کیست» (۱۴۰۱) را منتشر کرد. او همچنین کتاب «گذر ایلچی» و «از طهران تا پطرزبورغ و از پترزبورگ تا تهران» را منتشر کرد.
در سومین نشست روایت احیا مطرح شد؛
خانه نظامیه، رازدار اسرار روابط ایران و آلمان در قرن بیستم
بهنام ابوترابیان در این نشست گفت: رازهای نهفته از مناسبات ایران و آلمان در قرن بیستم، در بند بند آجرهای خانه نظامیه، به یادگار مانده و ما در قالب یک کار پژوهشی توانستیم آن را برای تبدیل شدن به روایت احیای این خانه آماده کنیم.
لینک کوتاه : https://saabta.ir/?p=11648