صندوق توسعه و احیاء با استناد به بند ز ماده ۱۱۴ قانون چهارم توسعه موظف است مدیریت احیا و بهره برداری از بناهای تحت اختیار خود را به سرمایه گذار ذی صلاح واگذار کند.
از جمله نکات مهم در بهره برداری مناسب و خردمندانه از بناهای تاریخی، انتخاب کاربری متناسب با هویت و اصالت بنا و توجه به شرایط فرهنگی، اجتماعی و بومی آن است. این موضوع طی فرآیند کارشناسی و از طریق «ماتریس کاربری» صندوق احیاء محقق می شود.
در این راستا همواره تعامل با میراث فرهنگی استان ها نیز به منظور همفکری برای کارشناسی و انتخاب کاربری مناسب بناهای تاریخی به صورت جدی در دستور کار صندوق احیا قرار داشته است.
این مهم در ارتباط با بناهای تاریخی استان فارس و به ویژه خانه محتشم شیراز نیز صورت پذیرفته و مکاتبات زیادی با اداره کل میراث فرهنگی این استان جهت ارائه اطلاعات و پیشنهاد کاربری برای این بنای تاریخی انجام شده است.
با این وجود، همراهی لازم از سوی این اداره کل انجام نگرفته و میراث فرهنگی استان فارس در طول این مدت بر «استفاده غیرمتعارف اداری» از این بنای تاریخی «اصرار» ورزیده است.
این در حالی است که خانه محتشم یکی از قدیمیترین و ارزشمندترين خانههای تاریخی شهر شیراز محسوب ميشود و از اعتبارات «طرح پردیسان» مرمت شده و باید وفق قانون و مصوبه هیات دولت، با واگذاری به بخش خصوصی، به عموم مردم ارائه خدمت کند و بهره برداری غیرقانونی و تعریف کاربری اداری برای آن، تناسبی با هویت و اصالت این بنا ندارد.
گفتنی است به استناد قانون، استفاده بدون مجوز و با کاربری غیرمتعارف برای بناهای تاریخی از سوی دستگاه ها (دولتی یا عمومی) تخلف محسوب می شود. (تبصره ۷ ماده ۶۹ مقررات مالی دولت: «عدم اجراي اين قانون توسط هر يك از مقامات و كارمندان در حكم تصرف غير مجاز در اموال دولتي محسوب مي شود»)
لذا صندوق توسعه و احیاء به منظور اجرای نص صریح قانون که طی آن، ماموریت تعیین و اعطای مجوز کاربری و بهره برداری مناسب از بناها و اماکن تاریخی قابل احیاء به این صندوق واگذار شده است و همچنین مصوبات هیئت محترم دولت که حق استفاده و بهره برداری از بنای تاریخی محتشم شیراز را به صندوق احیاء واگذار کرد است، سال گذشته این بنای تاریخی را به فراخوان عمومی گذاشت و پس از بررسی فنی و اقتصادی پیشنهادهای دریافتی سرمایه گذاران، مرمت، احیا و بهره برداری از آن را با «کاربری فرهنگی و هنری» به سرمایه گذار ذی صلاح واگذار کرد.
این موضوع، قبل و بعد از انتشار فراخوان عمومی، به صورت مکتوب به اداره کل میراث فرهنگی استان فارس جهت معرفی بهره بردار در شأن و همچنین تخلیه ی این بنا اعلام شده بود. لذا بنای مذکور، با کار کارشناسی و طی تشریفات قانونی به سرمایه گذار تحویل گردید.
همانطور که وزیر محترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بارها بر «زدن زیر میز فرایندهای غلط و ناکارآمد» تاکید کرده اند و معتقدند «عدهای در پشت پرده این فرایندهای نادرست معرکه گرفتهاند»، صندوق احیا نیز تلاش کرده است زیر میز روندهای غلط و غیرقانونی در بهره برداری از بناهای تاریخی بزند.
در این راستا در دو سال اخیر در تعیین و اعطای کاربری بناهای تاریخی، هویت و اصالت بناهای تاریخی را مدنظر قرار داده و با فاصله گرفتن از روال اعطای کاربری های اقامتی و پذیرایی برای بناهای تاریخی، به سمت کاربری های فرهنگی و هنری (اعم از خانه های خلاق صنایع دستی و فرش دستباف، حمام های ایرانی، موزه های تخصصی و تجربه گرا و …) حرکت کرده است که این مهم در رابطه با خانه محتشم شیراز نیز صادق بوده و این بنای تاریخی با کاربری فرهنگی و هنری به سرمایه گذار تحویل شده است تا بتواند به عنوان محرک توسعه و مرکز رویدادهای فرهنگی در محور تاریخی زندیه ایفای نقش کند.
همچنین در راستای سیاست های کلان وزارتخانه در دوره جدید، آمادگی داشته و دارد از ظرفیت تشکل های حرفه ای و سازمان های مردم نهاد، جهت همکاری در حوزه های نظارت، ارزیابی و امکان سنجی در پروژه ها این صندوق بهره گیری نماید.