• امروز : پنج شنبه - ۲۲ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 12 December - 2024
40
نتایج مزایده یک خانه تاریخی مشخص شد؛

«خانه اوشیدری» کرمان در مسیر احیا

  • کد خبر : 5764
  • 13 تیر 1402 - 11:01
«خانه اوشیدری» کرمان در مسیر احیا
در ادامه برگزاری مراحل مزایده جهت جذب سرمایه‌گذار مردمی برای مرمت و احیای خانه اوشیدری کرمان، جلسه بازگشایی پاکت‌های این مزایده در صندوق توسعه و احیا برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی «صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیاء و بهره برداری اماکن تاریخی و فرهنگی»، در تاریخ یکشنبه ۱۱ تیرماه ۱۴۰۲، جلسه رسمی بازگشایی پاکت‌های پیشنهادی مزایده «مرمت و احیا و بهره‌برداری از خانه تاریخی اوشیدری کرمان» در ساختمان صندوق توسعه و احیا واقع در عمارت مسعودیه برگزار شد.

در این جلسه علاوه بر سرمایه‌گذاران، دکتر شهاب طلایی مدیرعامل صندوق، مدیران و کارشناسان مربوطه و نمایندگان دستگاه‌های نظارتی حضور داشتند.

مزایده این بنای تاریخی مربوط به عصر قاجار، پیش از این در فروردین ماه سال جاری منتشر شده بود و پس از آن، اشخاص حقیقی و حقوقی پیشنهادهای خود را برای احیا، مرمت، راه‌اندازی و دریافت «حق بهره‌برداری در مدت معین» به صندوق توسعه و احیای اماکن تاریخی و فرهنگی ارائه کردند.

نجات خانه پیش از تبدیل شدن به خاک

گفتنی است خانه اوشیدری، که هم‌اکنون در مرحله بازگشایی پاکت‌های مزایده قرار دارد، یکی از بناهای تاریخی شهر کرمان است که در زمان قاجار ساخته شده است. این بنا که با شماره «۳۱۷۷۶» در ردیف آثار ملی به ثبت رسیده است، زیربنایی حدوداً پنج هزار متری دارد.

خانه اوشیدری نیز مانند بسیاری از اماکن تاریخی کشور، در گذشته، رها شده و کاربری‌های غیرمرتبطی پیدا کرده بود. این خانه برای مدتی به عنوان انبار «كارخانه ریسندگی و بافندگی خورشید» استفاده می‌شده و در دوره‌ای نیز از آن برای نگهداری و ذبح دام استفاده می‌شده است.

همچنین طی چند سال، اتباع بیگانه از این بنا به عنوان محلی برای سکونت موقت و غیرقانونی استفاده می‌کردند. اما امروز این سازه تاریخی، هیچ نوع کاربری‌ای ندارد و روند فرسایش آن سرعت گرفته است.

درباره پیشینه این بنا و علت نامگذاری آن، باید گفت که اوشیدری‌ها یکی از خانواده‌های زرتشتی ثروتمند کرمان بوده‌‌اند که چندین عمارت در شهر کرمان داشته اند و این بنا یکی از املاک این خاندان بوده است که مالکیت آن به میراث فرهنگی منتقل شده است.

جزئیات سازه تاریخی از نمای نزدیک

این بنا بعد از سردر ورودی، ایوانی بزرگ و چشم‌نواز دارد كه بعد از عبور از آن به محوطه حیاط عمارت می‌رسیم كه دور تا دور آن را حجره‌های متعددی پر کرده‌اند كه محل اقامت ساکنان بوده است. روبروی ایوان نیز طاق‌نماهایی وجود دارد كه از طریق یک راهرو به اتاق‌های پشتی می‌رسد.

مصالح به کار رفته در این بنا شامل آجر و خشت با ملات گل آهک است. در نمای بیرونی این عمارت نیز با گچ شوره و سیمگل نیز نقوش زیبایی را بر روی ستون‌های منتهی به حیاط وجود داشته است هم اکنون غیر از چندین ستون بقیه از بین رفته است.

پشت بام این اثر نیز مانند بسیاری از بناهای كرمان با كاهگل پوشیده شده است. در فونداسیون این عمارت نیز از ملات شفته آهك استفاده شده و كف حجره‌ها نیز با آجر قزاقی پوشیده شده است.

رسالت و ماموریت صندوق

لازم به ذکر است جذب مشارکت مردمی در احیای خانه‌های تاریخی، یکی از مهم‌ترین رسالت‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است که بر عهده صندوق توسعه و احیا گذاشته شده است.

برخلاف برخی فضاسازی‌ها و شیطنت‌های رسانه‌ای، مالکیت آثار تاریخی تا ابد متعلق به دولت است و این آثار قابل انتقال و فروش نیستند. کار اصلی صندوق، «واگذاری حق بهره‌برداری در مدت معین در قبال مرمت و احیای بنا» است و از این طریق با جذب مشارکت و سرمایه‌گذاری مردمی، بناهای در حال فرسایش و تخریب را بازسازی و راه‌اندازی می‌کند.

این صندوق به دور از هیاهوی سیاسی و جنجال‌های رسانه‌ای تلاش می‌کند با دنبال کردن رویکردی تخصصی، بافت‌های تاریخی کشور را از دستبرد حوادث حفظ کند و با جذب مشارکت مردم، روح زندگی را به این بناها بازگرداند.

انتهای پیام

لینک کوتاه : https://saabta.ir/?p=5764

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.