تعداد کاروانسراهای استان خوزستان محدود میباشد. از این رو کاروانسرای افضل با زیباییهای چشم نوازش مورد تایید وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار گرفته و پرونده آن پارسال تهیه و به وزارتخانه متبوع ارسال شد. در ادامه اقداماتی که از قبل صورت گرفته، مکاتبه و پیگیری ادامه داشته و مقرر شده کارشناسان وزارتخانه در ابتدا و پس از آن کارشناسان یونسکو برای بررسی و امکان ثبت این کاروانسرا به شوشتر سفر کنند.
کاروانسرای افضل شوشتر از جمله بناهای صندوق توسعه و احیاء در استان خوزستان است که مدیریت احیاء و بهره برداری آن سال ۹۵ با کاربری خدماتی، گردشگری و صنایع دستی به سرمایهگذار بخش خصوصی سپرده شد و هم اکنون در حال بهرهبرداری است.
در این مجموعه، هنرمندان صنایع دستی و کارگاه های این حوزه مشغول به فعالیت هستند و فروشگاه های صنایع دستی محصولات خوبی را برای عرضه به عموم علاقه مندان تولید می کنند. ۲۶ مهرماه کارشناسان و ارزیابان یونسکو ضمن بازدید از این مجموعه تاریخی، تمام موارد مربوط به پرونده ثبت جهانی کاروانسرای افضل را مورد بررسی قرار دادهاند.
به گفته هادی میرزائی، مدیرعامل صندوق توسعه و احیاء، هدف گذاری این صندوق سپردن مدیریت بهره برداری مجموعه های تاریخی به بخش خصوصی، متناسب با شان و اصالت آنهاست که در این راستا بخشی از این هدف به احیاء کاروانسراها اختصاص دارد و ثبت جهانی این مواریث فرهنگی باعث ایجاد ظرفیت های جهانی می شود.
او با اشاره به اینکه صندوق توسعه و احیاء در مجموعه ۱۱۸ کاروانسرا در سراسر کشور در اختیار دارد تصریح کرد: بخشی از این کاروانسراها احیاء شده و به بهره برداری رسیده است و پرونده آنها در مسیر ثبت در میراث جهانی قرار دارد که از جمله آنها می توان به سرای سعدالسلطنه، کاروانسرای افضل شوشتر، کاروانسرای مرنجاب، کاروانسرای گوئجه بل و …. اشاره کرد. میرزائی خاطرنشان کرد: ثبت جهانی این مجموعه های تاریخی، می تواند محرک توسعه در سطح ملی و محلی باشد.